Jeugdige sporters en hun voeding

 

 

Aan alles wordt gedacht wanneer een kind gaat schaatsen; de kleding, het materiaal, wel of geen helm etc. Goed materiaal en schaatsplezier gaan samen. Daarnaast is een goede trainingsopbouw belangrijk om te presteren. Aan de voeding wordt meestal niet gedacht.
Natuurlijk weten ouders dat kinderen en tieners goed moeten eten en daar proberen ze rekening mee te houden. Maar wat is goed: “eet mijn kind wel voldoende en krijgt het alle voedingsstoffen binnen die het nodig heeft?” Opgroeiende kinderen en tieners groeien hard en moeten daarom goed eten. Om ook nog eens goed te kunnen presteren en om blessures te voorkomen zal nog eens extra aandacht aan de kwaliteit van de voeding besteed moeten worden.

Eten in de praktijk
In de praktijk zien we dat veel kinderen van alle leeftijden niet willen opvallen in de groep. Dat geldt ook voor hun keuze in eten en drinken.
Zo krijgen kinderen op de basisschool voor in de pauze vaak koek en zoete drankjes mee en wordt er vaak niet ontbeten. Zo is ook een paar keer in de week chips, voor een verjaardag naar de McDonalds, op zaterdag patat en op zondag Chinees of een pizza geen uitzondering.

Op de middelbare school kunnen een aantal jongens soms eten als bouwvakkers: hele broden worden naar binnen gewerkt. Meisjes daarentegen gaan soms maaltijden overslaan.
In deze leeftijdsgroep wordt ook geregeld gekozen voor gevulde koeken, mars en frisdranken als cola, Red Bull en energiedranken.
Moet er flink gepresteerd worden zoals bij een intensieve training of een belangrijke wedstrijd dan komen pannenkoeken of een bord spaghetti op tafel en worden energiedranken en -repen tijdens en na de training of wedstrijd gegeten. Maar is dat nu echt nodig?

 

Wat is een goede voeding ?
Uitgangspunt is een basisvoeding die gebaseerd is op de onderstaande voedingsmiddelen.

Onder normale omstandigheden biedt deze voeding alles wat nodig is voor jongeren. Natuurlijk is er  daarnaast ook ruimte voor een extraatje.

 

   Basisvoeding(per dag):

Kinderen 9 tot 13 jaar

Kinderen 14 tot 18 jaar

4-5 snee brood, besmeerd met halvarine

1 plak kaas

3-4 aardappelen/rijst/pasta

3-4 opscheplepels groente

80-100 gram vlees/vis/kip/vleesvervanger gebakken in 1 eetlepel vloeibaar bak-en braadproduct, olie

2 stuks fruit

4 bekers melkproduct

1-1,5 liter vocht

6-7 snee brood, besmeerd met halvarine

1 plak kaas

4-5 aardappelen/rijst/pasta

4 opscheplepels groente

100-125 gram vlees/vis/kip/vleesvervanger gebakken in 1 eetlepel vloeibaar bak- en braadproduct, olie

2 stuks fruit

4 bekers melk/melkproduct

1-1,5 liter vocht

           

 

Voor jongeren die intensief sporten is een persoonlijk voedingsadvies door een sportdiŽtist aan te bevelen. Deze houdt rekening met leeftijd, lengte, soort sport, duur en intensiteit van de training en geeft bijvoorbeeld tips voor het eten als trainingen rond etenstijd plaatsvinden waardoor de warme maaltijd en het ontbijt in de knel komen.

 

Voor meer informatie kunt u mij, Ankie Vroling, bellen op 0642 325 864 of u kunt een e-mail sturen naar

 

 info@voeding-en-sport.nl